Om kogebogen

Kogebogen 'Gastrogasme' er en samling af mine egne opskrifter som jeg har rafineret gennem utalige gange at lave den give mad fra opskriften.

Danmarks ældste kogebog

Ved hjælp af kogebøger kan vi følge kogekunstens udvikling. Til det 16. århundrede gik opskrifterne som regel fra mund til mund eller cirkulerede i afskrifter. Den første kogebog, der fik betydning i Norden, var skrevet af den tyske kok Marx Rumpolt, der samlede mange opskrifter og i 1581 udgav dem i et bind, som han tilegnede kurfyrstinde Anna af Sachsen. Hvor stort behovet var for en sådan kogebog ses bedst af den store udbredelse, den hurtigt vandt. I det følgende årti blev der stadigt henvist til den.

Den ældste danske kogebog er Henrik Harpestrengs 'Libellus De Arte Coquinaria', som var en oversættelse fra tysk. Den var en del af hans lægebog. Den næste kogebog udkom 1616, Koge-Bog: Indeholdendis et hundrede fornødne stycker, som ere om Brygning, Bagning, Kogen... . Den kom i 2. oplag i 1625.

Manden bag kogebogen

Jeg er 49 (Årgang '73).
Jeg er født i Hørsholm og boede de 10 første år af mit liv på Ravsnæsvej i Birkerød. Vi flyttede til Hellerup på Søholm park 10, lige ved Emdrup sø. Min skolegang startede ligeledes i Birkerød på Sjælsø Skolen, fra børnehaveklassen til 3 klasse, da vi flyttede til Hellerup startede jeg på Dyssegårdsskolen fra 4 til 7 klasse, og sluttede af fra 8 til 10 klasse på Busses Skole.

Mikkel Palitzsch Malther
www.eorica.dk